För vårdpersonal
Du som är ögonläkare kan remittera barn mellan 0–19 år med synnedsättning till Stockholms syncentral.
Barn- och ungdomsteamet på Stockholms syncentral ger stöd och behandling till barn och ungdomar med synnedsättning och blindhet i åldern 0–20 år. Vi vänder oss till dig med synnedsättning, dina anhöriga och till nätverk. Till oss kommer du via remiss från din ögonläkare.
Vi ger stöd och behandling inom flera områden:
En del av våra insatser ges i grupp tillsammans med andra familjer. Det kan till exempel vara insatser kring lek och samspel, motorik och rörelse, självständighet, IT-användning och hjälpmedel. Insatserna ges oftast i Stockholms Syncentrals lokaler och vid behov i hemmet, förskolan eller skolan.
När vi fått en remiss tar vi kontakt med er. Vi kallar dig som är vårdnadshavare till ett möte. Ibland följer barnet med. Vid första mötet diskuterar vi vilket stöd ni vill prioritera och vad vi bedömer kan passa er. Vi går också igenom vilket stöd som finns runt er familj.
Tillsammans bestämmer vi vilka områden vi ska jobba med. Det kan vara individuellt eller i grupp. Vi skriver ner det vi bestämmer i en vårdplan. När insatserna är genomförda utvärderar vi tillsammans. Om ni behöver ytterligare stöd och behandling gör vi en ny bedömning och vårdplan.
Vi samarbetar med andra inom vård och omsorg när det behövs. Det kan till exempel vara förskola, skola, ögonsjukvården, intresseföreningar, Habilitering & Hälsa samt Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Har ditt barn autism, intellektuell funktionsnedsättning eller rörelsenedsättning och får insatser från ett habiliteringscenter inom Habilitering & Hälsa? Då behöver du endast insatser från synpedagog och optiker på Stockholms Syncentral. Övriga insatser får ni via habiliteringen.
Stockholms syncentral provar ut och förskriver synhjälpmedel utifrån ditt barns behov. Hjälpmedlet lånas ut av hjälpmedelsverksamheten KommSyn. Läs mer om synhjälpmedel och glasögonbidrag för barn under Livet med synnedsättning.
Livet med synnedsättning
Vi antecknar kontakter och insatser i ditt barns journal. All personal inom Stockholms syncentral har tystnadsplikt.
Personer som är över 18 år betalar en patientavgift. Om du har varit med om något du inte är nöjd med, vill vi gärna veta det.
Om oss
Du som är ögonläkare kan remittera barn mellan 0–19 år med synnedsättning till Stockholms syncentral.
I barnteamet arbetar optiker, synpedagog, psykolog, kurator, IT-pedagog, fysioterapeut och administratör.